Di sini komer kena lihat dengan hati. Baca dengan otak. Baca sampai habis. Dalam hati ada perasaan. Dalam otak ada akal. Kalau tidak komer tak faham.

MAAF

Semua blog yang ada iklan tersembunyi, iklan jual produk untuk tujuan seks, dan iklan yang menempel di tengah halaman (sama ada menutup teks atau tidak) akan dikeluarkan.

Monday, 6 February 2012

AWAS! PISANG GORENG PEMBUNUH!


Sepiring pisang goreng yang rangup pasti menyelerakan. Tetapi berhati-hatilah kerana sepiring pisang goreng ini mungkin boleh membunuh!

Adik Yong seorang pakar masakan. Dia pakar bukan macam chef, tapi pakar dalam pengurusan masakan yang sesuai untuk jualan (makanan sejuk beku dan sebagainya). Menurutnya ada peniaga menggoreng pisang dalam minyak yang dicampur plastik! Tujuannya supaya pisang itu kelihatan berkilat dan rangup. MasyaAllah! Terkejut Yong mendengar ceritanya. Ada orang yang sanggup buat begitu demi mengaut keuntungan. Yong pun cari dalam internet lalu terjumpa blog ini. Penulis blog menceritakan bagaimana menghasilkan pisang goreng plastik ini. Berikut petikan tulisan tentang pisang goreng plastik ini:
Bukan prejudis atau mahu mengganggu periuk nasi sesiapa, namun sudah tiba masanya penggemar makanan ringan ini lebih berwaspada dan tidak cepat teruja menikmati pisang goreng yang dijual peniaga tanpa usul periksa, apatah lagi pisang goreng yang dijual itu menjadi kegilaan dan tumpuan masyarakat setempat.
Percayakah anda, baru-baru ini, kawan saya melihat sendiri bagaimana seorang peniaga merendam plastik minyak masak beserta minyaknya sekali kedalam kuali yang berisi minyak panas? Kemudian, peniaga tersebut mengoreng pisang tersebut seperti biasa. Tergaman kawan saya itu. Huh!
Inilah taktik terbaru peniaga yang mengejar keuntungan tanpa memikirkan kesan kesihatan orang lain.  Ada juga sesetengah peniaga yang membuat campuran bahan plastik dalam ramuan tepung sebelum digoreng bersama pisang untuk memastikan pisang goreng mereka kekal rangup berjam lamanya.
Beradasarkan maklumat diperoleh, taktik popular dan tidak melibatkan kos mula diamalkan peniaga pisang goreng. Apa dilakukan, peniaga akan mencairkan bekas air mineral atau penyedut air dalam minyak panas sehingga sebati sebelum meletakkan pisang ke dalam minyak berkenaan. Plastik yang sememangnya bersifat kedap udara akan menyaluti pisang tersebut membolehkan pisang tersebut kekal segar dan rangup.
Seterusnya di sini

Plastik mengandungi bahan kimia seperti bisphenol A (BPA) dan phthalates boleh menghuru-harakan system endokrin (endocrine system) dalam tubuh badan kita. Kesannya boleh mengakibatkan ketidakstabilan hormon yang akan menyebabkan masalah tumbesaran dan penyakit2 lain seperti kegemukan, kencing manis, barah payudara, barah prostrate dan kemandulan. Penyakit2 inilah sekarang yang kian meningkat dideritai oleh ahli masyarakat modern di negara kita.
Kelenjar Endokrin
Bayangkan jika bahan2 kimia ini masuk ke dalam sistem endokrin kita melalui makanan! Tolong sebarkan maklumat ini.

Bagi mereka yang ingin berniaga pisang goreng, tepi jalan atau kedai makan, tolong jangan hanya fikir tentang keuntungan sahaja. Jika anda pernah melakukannya, mintalah keampunan dari Allah dan jangan melakukannya lagi. Ini kerana anda mungkin telah memudaratkan orang dan menyebabkan kematian!

5 comments:

 1. Ok. saya akan cnp diblog saya untuk panjangkan sebaran.

  ReplyDelete
 2. Yob mountdweller

  Sama2 kita ingat mengingat.

  ReplyDelete
 3. Sepatutnya, hangka yang lihat harus ada tanggungjawab segera, report ke kat kementerian kesihatan, kan dah ada bukti lihat sendiri kan? ... riport kast kementerian kesihatan dan buat intipan... tangkap ... Pastu baru sebarkan kat Internet supaya org lain tak buat lagi.

  ReplyDelete
 4. aq skg kata Krie..skg kita dah tahu mcm mna nk lupuskan plastik

  ReplyDelete

Komen mengkomer Yong tapis. Yong tak gemor kalau komer singgah dan melalut dengan bahasa mencarut atau bersifat racist. Yong takkan terbitkan. Komen yang ada link iklan akan masuk dalam spam. Tak kira dari penyokong mana-mana parti. Tak puashati? Ini hak tuantanah - untuk terbit atau tidak terbitkan komen mengkomer.