Di sini komer kena lihat dengan hati. Baca dengan otak. Baca sampai habis. Dalam hati ada perasaan. Dalam otak ada akal. Kalau tidak komer tak faham.

MAAF

Semua blog yang ada iklan tersembunyi, iklan jual produk untuk tujuan seks, dan iklan yang menempel di tengah halaman (sama ada menutup teks atau tidak) akan dikeluarkan.

Thursday, 5 April 2012

KISAH BENOR BILA LEMBU DAN AYAM DAPAT PINJAMAN


Sebenornya Yong tak kisah orang nak pinjam berape pun, asal dia layak dan dapat menfaatkan pinjamannyer dengan baik. Pendiknya, yang pinjamkan wang untung, yang meminjam pun untung. Tapi bila timbul masalah begini, ternyata yang meminjam sebenornya tak layak pinjam, dan pemberi pinjam tak layak meminjamkan wang.

Tapi inilah yang berlaku dalam negara yang kita cintai. Gelaran YB digunakan sebagai tiket untuk membuat pinjaman besar2an yang tak masuk akal. Lepas tu tak reti nak urus kewangan. Bila dah bankrap, adakah pemberi pinjam akan dapat duit terduduk? Sudah tentu tidak. Bayaran balik seciput, entah dah matipun belum langsai. Bermakna rugilah pihak yang memberi pinjam itu. Siapakah yang akan menggalas biawak hidup ini?

Kalau YB yang pinjam wang bankrap, adakah dia dapat pengajaran? Adakah dia akan jadi miskin? Tidak juga. Dia mungkin masih duduk dalam bungalow mewah, tetap hidup lebih baik dari penghuni rumah flat di Kg Kerinchi yang diruntuhkan oleh BN.

Kalau pihak bank yang bankrap, siapakah akan bailout bank itu? Kerajaan? Kerajaan tu dapat duit dari siapa? Bukankah dari pembayar cukai? Pembayar cukai bukankah komer semua?

Teruskanlah mengundi BN dan komer akan "menikmati keadilan" versi BN.
YONG SOKONG BERSIH 3.0


No comments:

Post a Comment

Komen mengkomer Yong tapis. Yong tak gemor kalau komer singgah dan melalut dengan bahasa mencarut atau bersifat racist. Yong takkan terbitkan. Komen yang ada link iklan akan masuk dalam spam. Tak kira dari penyokong mana-mana parti. Tak puashati? Ini hak tuantanah - untuk terbit atau tidak terbitkan komen mengkomer.