Di sini komer kena lihat dengan hati. Baca dengan otak. Baca sampai habis. Dalam hati ada perasaan. Dalam otak ada akal. Kalau tidak komer tak faham.

MAAF

Semua blog yang ada iklan tersembunyi, iklan jual produk untuk tujuan seks, dan iklan yang menempel di tengah halaman (sama ada menutup teks atau tidak) akan dikeluarkan.

Wednesday, 28 August 2013

QUO VADIS PAS?

Tulisan ini sebenarnya belum lama. Tetapi entah kenapa ia dilupakan. Bacalah kembali isi kandungannya. Baca dengan hati. Baca dengan akal.

Ukurlah baju di badan sendiri...


Mazlan Aliman, 
28 Mei 2013 


Sebagai sebuah parti politik dan Gerakan Islam yang wujud agak lama (1951), PAS mengharungi liku-liku perjuangan dengan penuh tenang, sabar dan matang. Apatah lagi kehadirannya ketika ini mempunyai impak yang besar dalam politik negara.

Tatkala DAP mendapat sokongan besar rakyat khususnya kaum Cina dengan memenangi 38 kerusi parlimen, PAS mengalami kemerosotan, apabila hanya memperolehi 21 kerusi parlimen pada PRU13, tersasar dari 54 parlimen target seperti diumum Pengerusi Road Map PAS Pusat, Datuk Husam Musa. Sementara menunggu laporan postmortem PAS Pusat yang diketuai Naib Presiden, Sdr Salahudin Ayub, tentu sekali muhasabah punca kekalahan teruk di sesetengah kawasan Melayu seperti di kawasan luar bandar dan Felda dibincangkan dengan lapang dada. 

Kehilangan Kedah dari pemerintahan PAS dan Pakatan Rakyat, kegagalan merampas semula Perak, kemerosotan kerusi Parlimen dan Dun di Kelantan, kehilangan satu-satunya Dun PAS di Negeri Sembilan, Paroi, kegagalan memperolehi sekurang-kurangnya 20 Parlimen di Sabah dan Sarawak meskipun dikatakan gelombang 'INI KALILAH' begitu luar biasa adalah sesuatu yang sangat pahit untuk ditelan. 

Apapun yang kita perkatakan mengenai penipuan dalam pilihanraya, kegagalan SPR bertindak adil dan telus, kehadiran pengundi hantu dan seribu satu macam dakwaan, pada ketika ini, BN adalah pemenangnya!

Setelah PR mengadakan road tour Blackout 505 dan kemuncaknya anjuran 60 NGO di Amcorp Mall Petaling Jaya, Sabtu lalu, apa lagi yang mahu dilakukan selepas ini? 

Sementara menantikan petisyen difailkan dalam masa terdekat, tugasan mengekalkan momentum sokongan rakyat bukan perkara mudah. Sesetengah rakyat berpendapat, inilah masanya baik BN atau PR yang mendapat mandat semula di Pulau Pinang, Selangor dan Kelantan melaksanakan janji-janji dalam manifesto. 

Notis mesyuarat agung di semua peringkat telah dikeluarkan oleh Setiausaha Agung PAS. Ia saluran terbaik untuk menyemak, menilai dan melakukan koreksi terhadap kemampuan parti. Sama ada pemilihan secara syura atau pertandingan, lakukan dengan penuh harmoni. Jika ada calon yang lebih baik, boleh dicadang untuk menjadi pemimpin baru. Tidak perlu lobi melobi, kerana perwakilan ada pilihan tersendiri berdasarkan kriteria dan track record lalu. 

Menuding jari mencari kesalahan dan kelemahan orang lain memang mudah. Tidak semudahnya akur dengan pertanggungjawaban atas bahu sendiri. Namun, bagi orang yang berjuang atas kebenaran, bangkit dari kekalahan dan mara dengan semangat baru... itulah keyakinan atas kemanisan iman! 

Kalah dalam pilihanraya bukan bererti tewas dalam perjuangan. Mencontohi perjuangan para Rasul, sahabat dan pejuang terdahulu yang jauh lebih sukar; sesungguhnya menjadi motivasi berguna.

PAS telah melalui tempoh-tempoh pilihanraya yg panjang dan sukar. Ada waktu bersendirian dan bertahaluf. Usahakan untuk meraikan pandangan berbeza dan kritis meskipun dari kawan PR kita, blogger-blogger pro PR maupun lawan kita BN. Jangan rendahkan martabat kita dengan jawaban atas komen secara keterlaluan. 

Bagi saya pimpinan tertinggi PR harus bertemu dalam masa terdekat untuk jernihkan suasana. Bincang hala tuju parti dan buat rumusan serta tentukan keutamaannya bagi hari-hari yang mendatang. Baik Dewan Pemuda PAS dan AMK, anda adalah harapan anak muda. Tidak manis guna medan yang tidak sesuai. Tangani dengan penuh bijak atas keluasan intelektual masing-masing. Pemimpin mesti berjiwa besar, jangan rendahkan martabat diri dengan kenyataan yang penuh emosi dan tidak menguntungkan sesiapa. 

Selaku AJK PAS Pusat dan Presiden ANAK, saya memikul tanggunjawab atas kemerosotan prestasi khusus di kawasan Felda. 18 Mei lalu pimpinan ANAK mengadakan perbincangan panjang mengenai halatuju ANAK dan proses penjenamaan semula ANAK. Saya sedang merangka proses peralihan kepada pemimpin pelapis ANAK, suatu nafas baru dari pemimpin sedia ada. Akan tiba masanya, saya perlu berundur untuk memberi ruang kepada pemimpin lain yang lebih berwibawa. 

ANAK mesti diperkasa seperti NGO-NGO lain. Biar bagaimana sekalipun layanan rakyat kepada kita; cemuhan, fitnah, maki hamun dll, mereka adalah mad'u dan pengundi kita. Anggaplah kita yang silap, semak pendekatan, kekuatan akar umbi dan kedudukan kita di tengah masyarakat. 

Insya Allah, PAS akan terus berada di persada politik negara dengan segala kemampuannya dan menyumbang untuk kepentingan masyarakat majmuk. Siapa pun yang menerajui parti khususnya selepas Muktamar November ini; keutamaannya adalah menegakkan perjuangan yang suci dan murni ini... 

Daripada terus membicarakan polemik ulama atau profesional, yang kadang kala perdebatannya jadi kasar dan hilang adab, adalah lebih baik fokus kepada dasar perjuangan dan khidmat bakti kita untuk masyarakat. Mengaku kelemahan diri dan hormati pandangan pihak lain. 

Mudah-mudahan kita terus mantap dalam satu pasukan, harapan rakyat hari ini dan masa depan. 

PAS FOR ALL
Harakah Daily

Petisyen telalh berlalu. Seluruh rakyat Malaysia sudah mengetahui keputusannya. Justeru, apakah yang dilakukan oleh kepimpinan dan penyokong-penyokong PAS seterusnya?

Tentulah bukan begini:

PEMBUNUHAN KAREKTOR ALA EL-HARAKI

PEMBUNUHAN KAREKTOR ALA UMNO

Apakah perbezaanya antara pembunuhan karektor Datuk Husam Musa ala El-Haraki dan ala UMNO? 

Tentulah berbeza.
 • El-Haraki mengaku duduk dalam Jemaah. Tetapi membunuh karektor rakan dalam jemaahnya sendiri.
 • UMNO duduk dalam BN, adalah syaitan yang dikenali (kata Tun Dr Mahathir). UMNO membunuh karektor musuh politiknya.
QUO VADIS PAS?

4 comments:

 1. Munafik lebih jahat dari syaitan yang dikenali

  ReplyDelete
  Replies
  1. salam...

   Munafiqun kan ker dapat duk neraka jahanam paling ter"hot".. enough said!

   on topic, teman ingat, penyakit berpuak-puak ni dah membarah la kak yong. masing-2 nak buli, tikam rakan seperjuangan yang dulunya kawan dah dianggap lawan, dulu leh bersabar berlapang dada, sekarang dah getik, rasa nak bertumbuk atau bunuh saja. Entah la.

   teman pun dah lama tawar hati nak berjuang dalam PAS sebab benda cenggini.."parasit" kata dek Ha$$an Ali..haha

   Takpe la.. apa pun teman tetap bersama jemaah, more less untuk menangkan perjuangan Islam yang dibawa PAS- demi Allah.

   Delete
  2. Salam Aljo, Salam Hanz

   Yong amat sedih dengan perangai kumpulan yang kononnya menyokong ulama ni. Kalau golongan yang takde pendidikan agama Yong boleh faham. Tapi ini memang menempah neraka.

   Yong masih menunggu mana-mana ulama yang dipaparkan dalam gambar El-Haraki keluar dengan penafian bahawa demer tidak ada kaitan dengan facebook itu.

   Nafikanlah.

   Jika tidak nafikan, musuh-musuh Islam akan semakin galak melaga-lagakan kedua pihak dalam PAS.

   Delete
 2. Saya dan kawan kawan pun macam Hanz Azdi juga sudah amat tawar hati. Dah lebih 15 tahun sumbangkan pengetahuan khusus (GSPS) geraksaraf perangsaraf tetapi tidak diambil peduli. Mulai sekarang kalau PAS hendak gerakerja GSPS perlulah bayar sepertimana ustaz ustaz lain yang mengajar di surau/masjid dengan nilai tak kurang RM 250.00 sejam bagi seorang pengajar. Tak mau sudah.... kami dah tak kisah.

  ReplyDelete

Komen mengkomer Yong tapis. Yong tak gemor kalau komer singgah dan melalut dengan bahasa mencarut atau bersifat racist. Yong takkan terbitkan. Komen yang ada link iklan akan masuk dalam spam. Tak kira dari penyokong mana-mana parti. Tak puashati? Ini hak tuantanah - untuk terbit atau tidak terbitkan komen mengkomer.