Di sini komer kena lihat dengan hati. Baca dengan otak. Baca sampai habis. Dalam hati ada perasaan. Dalam otak ada akal. Kalau tidak komer tak faham.

MAAF

Semua blog yang ada iklan tersembunyi, iklan jual produk untuk tujuan seks, dan iklan yang menempel di tengah halaman (sama ada menutup teks atau tidak) akan dikeluarkan.

Monday, 9 March 2015

"ORANG YANG BERKOKOK ITU BUAT APA?" SUBKY LATIF

Hari ini Yong nak rehatkan minda.

Anwar sanggup mati di penjara kerana peribadi?
Posted on Monday, March 09 @ 05:00:00 MYT Oleh Subky Latif 

SAYA tidak rapat dengan Dato’ Seri Anwar ibrahim sejak dia mencebur diri dalam politik. Sebelumnya saya memang mendekatinya.Semasa dia jadi menteri, ada dua/tiga kali terserempak dengannya. Selepas bebas penjara dua–tiga kali juga bertemunya sekalipun dia mengetuai pakatan yang parti saya PAS menjadi sekutunya.

Saya terharu dia dipenjara lagi dan saya bangga dia sanggup dipenjara dan sedia mati di penjara bagi membebaskan negara dan rakyat dari belenggu penindasan dan cengkaman kezaliman sejak merdeka.

Jika dia dikatakan berjuang untuk jadi perdana menteri, sedikit saja betulnya.

Tetapi jika dikata dia hendak jadi perdana menteri, ia adalah betul. Tetapi mengapa untuk jadi perdana menteri sanggup dipenjara dan sedia mati di penjara sedang harapan jadi perdana menteri belum tentu jadi?

Lalu ada yang mengata tinggalkanlah dia jadi laksana haiwan raksasa yang dikatakan wujud zaman purba justeru perjuangannya demi peribadi saja, bagi yang bersamanya hanya memikul liabiliti. Dari masa ke semasa seteru politik akan menubi kelemahan yang dipaksa ke atasnya.

Jika dia hendak jadi Perdana Menteri biarkan dialah justeru perlembagaan membenarkan setiap rakyat yang lahir di Malaysia berhak bercita-cita untuk menjadi Peerdana Menteri dan perlembagaan juga tidak melarang setiap laki-laki ingin kahwin dengan Siti Nurhaliza sekalipun yang dapat mengahwininya hanya seorang saja.

Saya mahu bersama Anwar bukan sekadar hendak menjadikan perdana menteri saja tetapi dia mampu mengembleng tenaga dan pengaruh bagi meruntuhkan belenggu kezaliman dan penindasan golongan lintah darat sejak merdeka.

Kata Almarhum Ustaz Fadzil Muhammad Noor, Umno sudah jadi kurafat dan ia perlu diruntuhkan. Saya termakan dengan mantiknya, justeru kurafat boleh membelenggu kepercayaan rakyat dan selagi ia tidak dirunuhkan, maka sekalian terus menerus dibelenggu kurafat itu.

Kerana Umno yang menindas itu tidak dapat diruntuhkan, bukan saja sekalian jadi pencarum kurafat, maka banyaklah keroskan berlaku di alam kita, pada politik, ekonomi, sosial, akhlak, akidah dan lain-lain. Jika dibenarkan mustakbirin ini berterusan, maka tiada jaminan masa depan negara dan generasi terkemudian.

Banyak yang sudah kita laku dan korbankan bagi menghalang semua keruntuhan, tetapi belumlah banyak yang dapat dibuat, bahkan belum nampak kezaliman dan penindasan itu dapat dicegah.

Harapan meruntuhkan monopoli mustakbirin khurafat BN ini hampir dapat dilakukan dengan kita dapat bersama Anwar Ibrahim. Anwar sendiri pun tidak dapat buat apa-apa. Kita saja pun belum dapat buat apa-apa juga, tetapi dengan kita bersama Anwar tembok besi Putrajaya itu sudah digoncang.

Ia sekadar belum diroboh tetapi sudah pernah digegar.

Hanya nasib belum memihak kepada perubahan. Kita telah saksikan, sekalipun Anwar itu dikatakan tampil dengan agenda peribadi, tetapi kita sendiri rasakan, tembok yang tidak dapat ditembusi lebih 50 tahun itu telah retak di sana sini dengan paduan tenaga bersamanya sekalipun dia ada mimpi lain.

Saya boleh terima anwar masuk Umno dulu kerana hendak jadi perdana menteri. Dia hampir berjaya.

Jika ia semata-mata agenda peribadinya, dia setangga saja lagi, jika sanggup menangguk kepada Perdana Menteri Dato’ Seri Dr Mahathir Mohamad atas semua yang dimahunya seperti yang Tun Abdullah Ahmad Badawi dan Dato’ Seri Mohd Najib Abdul Razak buat, dia sudah dapat agenda peribadinya itu. Tetapi dia dibuang ketika dia adalah pengerusi jawatankuasa kabinet antipenyelewengan.

Kerana dia mengutamakan membersih penyelewengan semua orang yang bersamanya, maka mereka buang dia dulu sebelum dia buang mereka.

Dan jika agenda peribadi jadi keutamaannya, dia tahu kesaktian Umno, bukanlah mudah untuk dileburkan.

Hanya melalui Umno saja kuasa dapat dicapai, itu jua fikiran khurafat, dia tidak cari jalan untuk masuk semula Umno seperti yang banyak orang sangka. Dia tubuh parti dan terus bersama pembangkang. Dia tahu selama lebih 50 tahun pembangkang tidak dapat tumbangkan kerajaan.

Mengapa dia mahu kekal bersama pembangkang bagi melakukan perubahan?

Kita tahu Anwar ditawarkan jawatan besar dalam agensi PBB sebaik lulus universiti.

Dia tolak gaji empat angka dolar Amerika tetapi buka Yayasan Anda bergaji kecil. Perjuangan peribadi jarang menolak tawaran lumayan.

Orang balik Mesir, Jordan dan Madinah tak tolak jawatan mufti dan penasihat agama perdana menteri, tetapi Anwar plih kerja yang bergaji kecil.

Banyak yang tempelak Anwar utamakan diri dan peribadi, tetapi dia buat kerja yang memungkinkannya hidup di pejara lebih lama dari duduk dalam kabinet. Orang yang berkokok itu buat apa?

Sedarkah tentang rasuah menjadi-jadi dan penyelewengan merata-rata, tapi lebih senang terima jawatan bergaji besar sedang rakyat menderita dan ditindas?

Saya sedar politik Anwar hari ini tidak sama dengan politiknya sebelum masuk politik itu. Pandangan Islam sudah berbeza. Tidak nampak ada persamaannya dengan apa yang PAS mahu dulu dan akan datang.

Tetapi kita mesti faham bahawa suasana selepas 50 tahun lebih negara dibawah politik zalim dan penindasan, tidak semua yang hesdak bua ketika PAS diubuhkan dulu dapat dibuat.

Banyak yang tidak dapat dibina di samping ada banyak lagi yanag dapat dibuat.

Kehadiran Anwar dalam Pakatan Rakyat memberi harapan boleh menggantikan kerajaan yang ada dengan kerajaanyang kita sertai bersama Anwar nanti.

Walaupun kerajaan yang Anwar pimpin itu tidak dapat memberi semua apa yang PAS mahu, tetapi yang pertama, kita sama-sasma boleh runtuhkan mustakbirin. Sekalipun Anwar tidak penuhi semua yang PAS mahu, tetapi dia tentu tidak teruskan penindasan dan kezaliman seperti yang kerajaan m u s s t a k b irin buat sekarang.

Perjanjian kita dengan Anwar bukanlah ditentukan hingga kiamat. Sekali pun kita bercadang untuk bersama selama mungkin, tetapi kita boleh kaji dari masa ke semasa.

Kita boleh bersama selagi kita mahu dan selagi Anwar mahu. Jika Anwar jadi perdana menteri, belum tentu dia terima hudud yang PAS mahu.

Dia mungkin terima dam mungkin tawakuf, tetapi pada peringkat awal kerajaan itu akan bekerja siang malam bagi membasmikan penyelewengan, membendung dan maenghukum gejala rasuah, menegakkan keadilan dan paling utama memastikan negara tidak muflis seperti Greece dan lain-lain.

Dan jika Anwar pula masa itu buat pula macam yang Umno, suatu yang malaikat simpangkan dengan izin Allah, maka kita berfikir pula pada ketika itu. Yang penting kurafat Umno sudah dibersihkan.

Kiranya Umno ada lagi masa itu, ia tentunya Umno lain. Kita akan hadapi pula mana-mana pihak yang jadi macam UMNO lagi.

Maka pada saya, ajaiblah kalau Anwar itu utamakan peribadi dan perjuangan ummah dengan sanggup duduk lama dan berkali-kali dalam penjara, berpisah dari muda hingga tua dengan isteri, anak- anak dan cucu.

Orang yang utamakan peribadi tidak sanggup tinggalkan cucu dan dalam usia yang warga emas itu, sanggup bermalam sendirian semasa sakit dan demam.

Mana orang penting diri sanggup mati dalam penjara. Saya tidak sanggup. Maka saya tidak boleh perkecilkan orang yang sanggup seperti Anwar. Saya bangga dengannya, jika tiada lagi yang mahu kepadanya, biarlah saya seorang yang mahu dan ingat kepadanya. Pengorbanannya uuk membebaskan negara dari penyelewengan dan penindasan akan dikenang selama-lamanya.

detikdaily.net

*******************

Yong petik tulisan Subky Latif kerana Yong sedar tidak mungkin Yong mampu menulis sepertinya. Lebih-lebih lagi untuk membuat ulasan tentang perjuangan seorang yang telah lama berdepan dengan sepak terajang UMNO dan BN dalam politik dan segala kebejatan mereka.

Juga tidak mungkin Yong mampu berjuang seperti Anwar Ibrahim.

Tulisan dari Subky Latif, seorang wartawan terkenal dan berpengalaman dengan nada penuh humility amat menyentuh hati. Jadi, cukuplah dengan mengabadikan tulisannya dalam Blog ini. Melalui usaha kecil ini Yong berharap dapat membawa pencerahan kepada pengunjung-pengunjung.

Tetapi tidakkah ada yang tertanya-tanya: Siapakah orang yang berkokok itu?

Yong beri clue:

SUMBER FB NASRUDIN HASSAN


Dalam Vellfire tak ada cerminkah?
12 comments:

 1. Yong, yong......sikit pun sekeh juga!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Salam Mountdweller

   Sebab ramai tak jumpa cermin.

   Delete
  2. Salam Mountdweller

   Sebab ramai tak jumpa cermin.

   Delete
 2. Ada org goyang dengan perjuangan pas..tp takut nak tinggalkan kerana di situ dahannya byk untuk berpaut...

  ReplyDelete
 3. hahahah cermin velfire untuk tengok apa yg ada kat belakang je...

  ReplyDelete
 4. Tulisan yang padat dan tepat dari Hj Subky Latif.....itulah yang ada dalam minda setiap orang yang mendokong perjuangan menentang ketidakadilan yang ada dinegara ini......!!! Walaubagaimanapun nota kaki dari Yong .....tetap pedas dan berapi.....!!!

  ReplyDelete
 5. cermin ada tapi cermin kat kete hellfire kan ke kocik je...suluh janggut tak nampak serban..suluh serban tak nampak pula janggut sejemput.... jadi tak dapek la nak suluh muka yang comot....heh he

  ReplyDelete
 6. DeeDee Yong...

  Yang selalu berkokok nih bukan ker spesis "Ayam" ... Hahahah

  C++
  CipanTapirTenuk.Blogspot

  ReplyDelete
 7. Sa;am kak Yong !

  Spot on ! What a master piece of writing !

  But snobs out there, morons, bigots, arrogant, dogs, susah betui kita nak ajor bagi paham. Ramai pengikut demer pun salah paham mcam ler kita benci ulamak, kepimpinan ulamak, else.

  Demer tu tak sedor diri, dah ler degil, buas pulak tu ! nauzubillahi min zalik. Yaa Allah.

  ReplyDelete
 8. Malu adalah salah satu cabang iman.Ke mana perginya malu seorang ustaz sehingga ditegur oleh orang kuat parti sendiri.Apakah ini ustaz akhir zaman sepertimana yang diwar warkan itu.Sebab itu sejarah adalah penting.Perlu telesuri sejarah perjuangan orang lain supaya jiwa fikir luas dan tidak mendabik dada... aku saja hebat.Kankah dah malu dibogelkan oleh ayahanda seperjuangan.

  ReplyDelete
 9. nasruddin tu PERLI HJ HADI...... sebb dia ckp sure bagi pihak PAS, takkan dia nk ckp bg pihak PKR pulak.

  siaplah lepas ni nasrudin kena label barua

  membela anwar adalah wajar. dia insan teraniaya.

  walaupun seekor kucing dizalimi kita wajib membela.

  mana ada perjuangan kalau tidak ada PERIBADI2 YANG HEBAT MENGGERAKKAN PERJUANGAN.

  tak caya tanya parti KITA. tak bergerak tanpa adanya peribadi pemimpin hebat.

  maka membela peribadi pemimpin hebat adalah sama dgn membela perjuangan yg dipimpinnya.

  APA YG SUSAH SGT NK FAHAM

  ReplyDelete
 10. Terbaikkkk...Terima kasih Hj Subki moga rakyat Malaysia sedar dan faham.

  ReplyDelete

Komen mengkomer Yong tapis. Yong tak gemor kalau komer singgah dan melalut dengan bahasa mencarut atau bersifat racist. Yong takkan terbitkan. Komen yang ada link iklan akan masuk dalam spam. Tak kira dari penyokong mana-mana parti. Tak puashati? Ini hak tuantanah - untuk terbit atau tidak terbitkan komen mengkomer.