Di sini komer kena lihat dengan hati. Baca dengan otak. Baca sampai habis. Dalam hati ada perasaan. Dalam otak ada akal. Kalau tidak komer tak faham.

MAAF

Semua blog yang ada iklan tersembunyi, iklan jual produk untuk tujuan seks, dan iklan yang menempel di tengah halaman (sama ada menutup teks atau tidak) akan dikeluarkan.

Friday, 9 August 2013

KISAH PEGAWAI KHAS MUDA YANG PANDAI BUAT DUIT...

Siapa Pegawai Khas yang pakai kasut berharga RM3,000 sepasang?


Sebenarnya Yong bewildered (kehairanan yang amat sangat) dan ingin bertanya:
  1. Apakah attribut untuk menjadi Pegawai Khas?
  2. Apakah kelayakan akademik untuk menjawat jawatan Pegawai Khas?
  3. Apakah "dekripsi kerja" Pegawai Khas?
  4. Dalam skel Penjawat Awam JPA, Pegawai Khas ini duduk dalam skel apa?
Yong tanya ni bukan apa. Sebab Yong ada dengor, seorang Pegawai Khas bercakap besar. Katanya dia baru kerja 2 tahun sudah mampu memakai kasut bernilai RM3,000 dan memilikki kereta BMW. Yang lebih pelik usianya atas sikit dari suku abad...

Seorang kontraktor kata, kalau nak dapat tender kena jumpa pegawai Khas ini dulu...

Siapa Pegawai Khas yang nak beli bangunan untuk buat projek jutaan ringgit?

Seorang bos pangkat jusa didatangi pegawai khas yang masih muda. Pegawai Khas itu mengajak bos  yang agak betul bendul melawat di sekitar bandar. Bos itu akur. Maklumlah, ini Pegawai Khas.

Sampai di satu tempat, Pegawai Khas menunjuk kearah satu bangunan. Katanya, "Kita nak beli bangunan itu."

Bos itu terkejut. Mana nak dapat duit beli bangunan Itu? Buat apa beli bangunan itu? 

Pegawai Khas itu minta bos pangkat jusa yang betul bendul itu merangka satu kertas kerja untuk projek yang memerlukan bangunan baru. Yang lain Pegawai Khas akan uruskan.

Wow! Banyaknya kuasa Pegawai Khas!!

Bos iyakan saja. Tapi bila Pegawai Khas itu pergi, bos panggil pegawai-pegawainya bermesyuarat. Tapi semua pegawai-pegawainya tak setuju. 

"Ia akan jadi projek gajah putih." Pengawai-pegawai sebulat suara berkata.

Kertas kerja pun tak buat. Tak tahu kemana pergi Pegawai Khas itu...

SPRM sila siasat

Baguslah kalau Menteri Integriti nak buat saringan Pegawai Khas. Tapi SPRM patut siasat juga berapa dalam poket semua Pegawai Khas. Bukan Pegawai Khas Menteri saja, tapi Pegawai Khas semua Penjawat Awam Pangkat Jusa yang berkuasa membuat keputusan berkaitan budget organisasi/institusi awam.

Berita berkaitan di sini


No comments:

Post a Comment

Komen mengkomer Yong tapis. Yong tak gemor kalau komer singgah dan melalut dengan bahasa mencarut atau bersifat racist. Yong takkan terbitkan. Komen yang ada link iklan akan masuk dalam spam. Tak kira dari penyokong mana-mana parti. Tak puashati? Ini hak tuantanah - untuk terbit atau tidak terbitkan komen mengkomer.