Di sini komer kena lihat dengan hati. Baca dengan otak. Baca sampai habis. Dalam hati ada perasaan. Dalam otak ada akal. Kalau tidak komer tak faham.

MAAF

Semua blog yang ada iklan tersembunyi, iklan jual produk untuk tujuan seks, dan iklan yang menempel di tengah halaman (sama ada menutup teks atau tidak) akan dikeluarkan.

Wednesday, 19 November 2014

KRITIK ULAMA SEBAB SAYANG: USTAZ RIDZWAN ABU BAKAR


ULAMA : DARI KERANA KASIH. 

Kebelakangan ini terdapat semacam segolongan kelompok yang dikatakan mempertikai ulama, bahkan ada yang lebih ekstrem menyatakan bahawa golongan ini menghina ulama, ia berlaku di kalangan masyarakat dan juga dalam jemaah Islam. 

Sementara tidak menafikan bahawa gejala mempertikai ulama dan menghina para ulama sememangnya berlaku dalam sepanjang perjalanan sejarah ummat ini. Tetapi, dalam membicarakan apa yang sedang berlaku dihadapan kita pada waktu ini, kita juga perlu mengambil perhatian kepada unsur "dari kerana sayang", kritikan dan mempertikai ulama itu berlaku kerana ummat amat sayang kepada institusi ulama itu sendiri. 

Dari kerana sayang lah yang menyebabkan ummat kritik ulama, apabila : 

1. Ada kelompok yang mudah menyamar sebagai ulama, hanya berbekalkan beberapa potong ayat dan hadith yang dihafal, mereka pun menyamar sebagai ulama. Dari kerana sayang lah, ummat bangun mempertikai "ulama yang menyamar" supaya institusi ulama sentiasa dihormati. 

2. Terkadang berpunca dari ulama tidak menjaga "kehormatan" yg ada pada title ulama itu sendiri, ada yang sanggup "menyerondoi" pintu istana dan banglo mewah para teknokrat untuk mendapat gelar bangsawan dan juga mencari habuan dunia, maka dari kerana sayang lah umat bangun mengkritik perbuatan tersebut. 

3. "Lisanul hal afsah min lisanil maqal- lisan perbuatan lebih fasih dari lisan percakapan" adalah athar yang diajar oleh para ulama, apabila ada sekelompok ulama yang nampak macam tidak menepati "muwasafat" ulama dan bertindak mengelirukan ummat dengan tindakan mereka, maka dari kerana sayang lah umat bangun mengkritik supaya ulama dan institusi nya sentiasa dihormati. 

Dari kerana sayang lah ummat bangun untuk mempertahankan institusi ulama dari diceroboh supaya ulama akan sentiasa dipandang mulia dan dijadikan qudwah sepanjang masa. 

7.00 mlm / 19 Nov 2014
Pantai Leman, Kuala Kedah.

N3 terdahulu yang berkaitan:

Memiliki segulung ijazah bukanlah jambatan mendapat gelaran sebagai ulama

Yup...kalau ummat dah tak kisah dan taknak ambil tahu, maknanya dah benci.

1 comment:

  1. Salam kak yong !

    point #3 tu le gamaknye kite ni ... kite cynical@ sarcastic bukannye ape, supaye deme ulamak tu lebih menepati "muwasafat" ulama dan bertindak tak mengelirukan ummat dengan tindakan mereka (yang pathetic, lethargic, wayward

    Sebab kite sayang le kite tegur @ kritik certain ulama ( dalam hal politik khasnya ) !

    Thats why i personally rallying "TGHH out" campaign ! hehe

    ReplyDelete

Komen mengkomer Yong tapis. Yong tak gemor kalau komer singgah dan melalut dengan bahasa mencarut atau bersifat racist. Yong takkan terbitkan. Komen yang ada link iklan akan masuk dalam spam. Tak kira dari penyokong mana-mana parti. Tak puashati? Ini hak tuantanah - untuk terbit atau tidak terbitkan komen mengkomer.