Di sini komer kena lihat dengan hati. Baca dengan otak. Baca sampai habis. Dalam hati ada perasaan. Dalam otak ada akal. Kalau tidak komer tak faham.

MAAF

Semua blog yang ada iklan tersembunyi, iklan jual produk untuk tujuan seks, dan iklan yang menempel di tengah halaman (sama ada menutup teks atau tidak) akan dikeluarkan.

Friday, 13 February 2015

PERGINYA SEORANG MURABBI...

Berikut catatan Admin FB Dato Husam Musa. Yong kongsi untuk yang tiada Facebook:

7 mins · 

KOTA BHARU, 13 FEB: Pemergian Allahyarham Datuk Bentara Setia Nik Abdul Aziz Nik Mat meninggalkan kesan mendalam kepada bekas Exco Kelantan, Datuk Paduka Husam Musa.

Sejurus pengebumian selesai, air mata berjujuran mengalir di pipi Husam sambil bersandar di sebatang pokok kerana tidak mampu menahan sebak atas pemergian Nik Aziz yang selama ini dianggap sebagai seorang bapa, guru dan kawan.

Dengan nada hiba dan sayu, Husam mengakui tenang apabila insan yang digelar 'Tok Guru Nik Aziz' pergi dalam keadaan yang sangat indah dan mengharapkan pengakhiran hayat beliau juga seperti idolanya itu.

"Malam tadi saya ada di rumah beliau saat Tok Guru Nik Aziz menghembuskan nafas terakhir. Walaupun kami sudah tidak berbual sejak sebulan dua lalu tetapi daripada kerdipan mata dan cara memandang, saya faham kasih dia kepada saya juga kasih saya kepada dia.

"Saya lebih hiba bila Allah SWT mengambil beliau pada malam Jumaat, bagi orang Islam ia adalah malam yang sangat berkat dan mulia.

"Ini tidak boleh dibeli dengan wang ringgit. Kasih sayang rakyat jelata juga tidak boleh dibeli dengan wang ringgit.

"Allah mengambil Tok Guru Nik Aziz dalam keadaan rakyat menumpahkan kasih. Kita boleh lihat bagaimana orang berpusu-pusu, bacaan Al-Quran berkumandang sejak malam tadi sehingga hari ini.

"Ia adalah satu anugerah Allah, malaikat, penghuni bumi dan langit kepada seorang pemimpin. Saya berbahagia mempunyai seorang pemimpin yang diterima Allah SWT dengan penghormatan seperti ini," katanya yang menahan sebak ketika ditemui wartawan.

Ketika ditanya berkenaan pengalaman manis sepanjang berkhidmat di sisi Nik Abdul Aziz, beliau berkata, pengalaman pahit lebih banyak daripada pengalaman manis.

Husam berkata, beliau adalah 'budak suruhan' yang dipertanggungjawabkan untuk menyelesaikan pelbagai masalah berbangkit.

Katanya, falsafah politik yang diamalkan Mursyidul Am PAS itu lebih terarah kepada politik kepelbagaian kaum berlandaskan Islam.

"Saya lebih banyak bertugas sebagai budak suruhan beliau untuk menyelesaikan masalah berbangkit dengan pihak istana, mahkamah dan parti lain.

"Tanggungjawab itu membimbing saya supaya lebih matang memahami falsafah politik dan dakwah beliau. Apa yang ditekankan adalah politik kepelbagaian kaum iaitu Malaysia mesti didekati dengan Islam dalam konteks majmuk.

"Ini adalah satu perkara penting yang perlu diwarisi PAS dan generasi muda," katanya.

Husam antara Exco senior yang berkhidmat bersama Nik Abdul Aziz sepanjang beliau bergelar Menteri Besar Kelantan.

Semoga catatan itu memberi sedikit pengajaran.

********************
Semasa ahli dan penyokong PAS bersedih kerana Mursidul Am kembali ke Rahmatullah, ada pulak yang bergembira. 

Siapa yang bergembira itu? Orang kafir Cina kah?

Pemergian murabbi ini telah menyingkap topeng "kejujuran" UMNO dan nampaklah wajah hodoh golongan yang kononnya hendak bersatu dengan PAS:Ini pula pendapat penyambung lidah UMNO yang masih duduk dalam PAS.


Kita akan merindui Tuan Guru. 
Tapi kita isi rindu itu dengan menyambung perjuangannya. 
Kerana kita hanya hilang pemimpin. 
Bukan hilang arah tujuan perjuangan.

Bodohlah orang yang nak bergabung dengan UMNO yang ahlinya tidak menghormati Almarhum Tok Guru, (semasa hayatnya dan setelah dia pergi), Mursidul Am PAS.2 comments:

 1. Saya terkilan dengan sikap astro awani kerana mengeluarkan kenyataan se seorang yang bukan lagi bersama PAS. Dia sudah di pecat bersama dengan mentor nya yang mengidam untuk menyatukan PAS dan UMNO-BARU.

  ReplyDelete
 2. Jika perginya sorang tokoh se"zuhud" TGNA pun diketawakan orang, nampak sangat ler "sakitnya hati" orang tu. Yang dah mati dihormati bukan masa untuk balas dendam kesumat.

  Buatnya Tun M the then-PM@ Pharaoh of Malaysia (so-called) yang dah lupa dia kena gasak didesak berhenti dulu tu kiri kanan luar dalam parti dia - tapi dia tak ngaku - KALAU dia mati hari ni pun teman maafkan & doakan kesejahteraan dia di sisi Allah !

  Teman marah dia kerana Allah... Teman negor, kritik & selain doakan dia kut dia nak berubah jadi insaf, bertaubat, jadi lebih baik@takwa. Sebab manfaat orang ataih akan luruh ke orang bawah. Kut dia baik, banayak le manfaat kat orang bawah & negara!

  Kut tak mau jugak & mati dalam keadaan menipu rakyat & menzalimi hak orang jugak..tu habeh ikhtiar kita. Serah kat Allah aje.

  ReplyDelete

Komen mengkomer Yong tapis. Yong tak gemor kalau komer singgah dan melalut dengan bahasa mencarut atau bersifat racist. Yong takkan terbitkan. Komen yang ada link iklan akan masuk dalam spam. Tak kira dari penyokong mana-mana parti. Tak puashati? Ini hak tuantanah - untuk terbit atau tidak terbitkan komen mengkomer.