Di sini komer kena lihat dengan hati. Baca dengan otak. Baca sampai habis. Dalam hati ada perasaan. Dalam otak ada akal. Kalau tidak komer tak faham.

MAAF

Semua blog yang ada iklan tersembunyi, iklan jual produk untuk tujuan seks, dan iklan yang menempel di tengah halaman (sama ada menutup teks atau tidak) akan dikeluarkan.

Friday, 8 January 2016

SYUKUR! MASIH ADA TIDAK MENGIDAP ALZHEIMER!

Menurut blog ini (http://www.alz.org) Alzheimer adalah sejenis dementia yang menjadi penyebab masalah daya ingatan, pemikiran dan kelakuan. 

Alzheimer's is the most common form of dementia, a general term for memory loss and other intellectual abilities serious enough to interfere with daily life. Alzheimer's disease accounts for 60 to 80 percent of dementia cases. 

Alzheimer bukan hanya berlaku kepada orang tua. Tetapi boleh berlaku kepada individu yang berusia 40 - 50 tahun juga.

Menurut penyelidik dari Universiti Sultan Zainal Abidin, pendedahan kepada debu bauksit boleh menyebabkan Alzheimer.


Antara yang menghadapi risiko lebih tinggi dijangkiti Alzheimer kemungkinannya pekerja lombong bauksit, pemandu lori bauksit, pekerja pelabuhan, peneroka yang tinggal di kawasan perlombongan bauksit dan penjawat awam yang bersangkutan dengan urusan perlombongan bauksit.

Walau bagaimanapun, ada yang menafikan pendapat penyelidik tersebut, kerana kononnya tiada bukti. Ada juga yang menafikan pantai Kuantan bertukar warna merah bukan kerana tumpahan bauksit.

Malahan ada yang kata ribuan ikan yang mati itupun perkara biasa saja. Ikan mati bukan kerana bauksit (Malaysiakini):


Seperti biasa juga, apabila sudah tidak dipercayai, kenyataan individu-individu tersebut dicemuh oleh netizens. Antaranya:Walau bagaimanapun, dicelah-celah keributan dan kehakisan kepercayaan kepada penguatkuasa itu, sebuah Jabatan bertindak positive.


Tabik kepada Datuk Azam Baki, Pengarah Bahagian Siasatan SPRM (Malaysia Gazette)

Semoga Datuk sentiasa berada di bawah perlindungan Allah SWT. Amin!

Hendak kita semua takut kepada kemurkaan Allah, SWT yang telah memberi amaran melalui firmanNya:


1 comment:

  1. Ini kerana lambakan pelarian rohingya, burma - mereka adalah masyarakat yang mengamalkan makan sireh. Mesia kena terima kasih pada negara yang menghalang kemasukan pelarina rohingya , kerana raminya mereka yang kita keli berada diserata tempat di kuantan. Ludahan air sireh mereka menyebabkan kuantang dan sungai serta lautnya jadi merah, bukan juboqsait - mungkin AHMAS MASLAN AKAN KOMEN SEBEGINI PULA.

    ReplyDelete

Komen mengkomer Yong tapis. Yong tak gemor kalau komer singgah dan melalut dengan bahasa mencarut atau bersifat racist. Yong takkan terbitkan. Komen yang ada link iklan akan masuk dalam spam. Tak kira dari penyokong mana-mana parti. Tak puashati? Ini hak tuantanah - untuk terbit atau tidak terbitkan komen mengkomer.