KEKAWAN

KUALA LUMPUR

KUALA LUMPUR
JOM TENGOK WAYANG
Ini rumah Yong. Rumah Yong adalah catatan peribadi episod perjalanan hidup Yong. Di sini komer kena lihat dengan hati. Baca dengan otak. Baca sampai habis. Dalam hati ada perasaan. Dalam otak ada akal. Kalau tidak komer tak faham. Rumah ini tiada juadah dan hiburan sedap-sedap. Hanya ada emosi disangga pemikiran. Kalau tak suka, tak payah singgah.

Tuesday, 6 August 2013

INI BUKAN IKLAN TAYAR CONTINENTAL


SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI, MAAF ZAHIR DAN BATIN

Bagi yang terpaksa memandu jauh, kenalah periksa kereta sama ada dalam keadaan tip-top untuk menghalang tip over.

Selain bab-bab enjin, kita kena perhati bab tayar jugak.

Dulu Yong guna Bridgestone. Sebabnya, itulah tayar yang diberi oleh penjual kereta. Satu malam ketika memandu di Lebuhraya Guthrie, tayar tetiba punctured. Bagusnya ia tak meletup. Cuma kereta bergerak seperti menarik sesuatu.

Yong tukar Falken. Maknanya, ada 3 Bridgestone, 1 Falken.

Kenapa Yong tukar Falken? Hah, itu kena tanya mekanik. Yong tak tahu bab-bab tayar ni. Tak ambil tahu sebenarnya.

Hehehe. Orang pompuan memang tak berapa tahu bab tayar nih...Biasanya kemer harap suami atau boifren untuk tolong pilih tayar. Kalau demer pun bangang, maka bangang le jadinya.

Setahun lepas tu, Yong memandu di lebuhraya utara selatan. Kelajuan 110km/j. Tetiba pemandu di depan membrek. Apa lagi Yong tekan brake giler. Nasib baik tak hentam keretanya. Tayar belakang sebelah kiri haus! Tapi tak puncture! Hebat jugak Bridgestone nih.

Kali Yong tanya suami anak sedara yang pernah kerja jadi mekanik kat bengkel bapanya sejak dia tahu berjalan.

Yong tanya: Tayar apa yang terbaik untuk kereta Yong?
Dia jawab: Continental.
Yong tanya: Kenapa bukan Bridgestone?
Dia jawab: Bridgestone bagus. Tapi terlalu keras untuk jalan Malaysia.

Oh, begitu rupanya. Yong pun tukar kepada Continental.

Aduhai…rupanya tayar Continental ini mahal. Takeple, demi keselamatan, tukor jer.

Kata orang putih: Better be safe than sorry.

Tayar kereta Yong pun jadi 2 bridegstone, 1 Falken, 1 Continental.

Boleh ke tayar campur-campur ni? Entah. Bukan kita boleh nak tukar semua tayar sekali gos. Kena tengok poket jugak. Hehehe.

Setelah round separuh Tanah Melayu, Bridgestone dan Falken pun haus, Yong tukar semua jadi Continental. So far, takde masalah.

Tapi nampaknya Yong tak boleh buat penilaian perbandingan sebab sekarang Yong tak banyak berjalan macam dulu...

Apapun, Tayar mempengaruhi prestasi perjalanan kereta kita.

Di bawah ini Yong jumpa link berkaitan tayar, mana yang lebih baik.

Mungkin ada yang boleh memberi pandangan.


1 comment:

  1. Nak cari tayar? Cuba website http://mytayar.com
    Ada 20 kedai di Klang Valley yang feed harga kat website. Harga yang dipaparkan dah masuk balancing dan valve. Free alignment kalau beli 4 tayar. Confirm tak kena tipu dengan kedai sebab semua terms + conditions dah dijelaskan di website.
    Anda hanya perlu masukkan spec tayar terus ke website. Website akan menunjukkan info mengenai offer dari Network Workshops kami. Anda boleh pilih apa yang penting untuk anda samada harga, lokasi, jenama atau model tayar.
    Kita akan pantau kedai supaya mereka tak menipu customer website. Anda hanya perlu bayar 5% deposit online. Lepas tu website akan hantar email info mana nak pergi. Balance 95% bayar terus kat kedai.
    Terima kasih tuan tanah.

    ReplyDelete

Komen mengkomer Yong tapis. Yong tak gemor kalau komer singgah dan melalut dengan bahasa mencarut atau bersifat racist. Yong takkan terbitkan. Komen yang ada link iklan akan masuk dalam spam. Tak kira dari penyokong mana-mana parti. Tak puashati? Ini hak tuantanah - untuk terbit atau tidak terbitkan komen mengkomer.